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INTRODUCTION

On 30 June 2020, the Hong Kong Inland
Revenue Department ( IRD ) published its
Departmental Interpretation and Practice
Notes No. 61 ( DIPN 61 ) with respect to the
Unified Fund Exemption regime

This is a unified regime providing a Hong Kong
Profits Tax exemption to privately offered
funds operating in Hong Kong, irrespective of
whether they are domiciled or managed in
Hong Kong or in a foreign jurisdiction. This
regime became effective from 1 April 2019 and
does not have retrospective effect

Private equity and venture capital funds,
pension and sovereign wealth funds, hedge
funds, real estate and infrastructure funds can
all potentially benefit from this Unified Fund
Exemption regime, which allows funds to
establish a fund and / or holding platform in
Hong Kong, with an opportunity to streamline
decision making, fund management and
operations and thereby bolstering substance
of the fund and / or holding platform which is
expected to be required in this post BEPS
world
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BRIEF OVERVIEW OF THE UNIFIED FUND
EXEMPTION REGIME 
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1   THE FUND
Shall meet the definition of “fund” under
Section 20AM of the Inland Revenue
Ordinance

Shall either be a “qualified investment
fund”, i.e.

have at least 5 investors (not including
the originator and its associates);
these investors shall contribute more
than 90% of the aggregate capital
commitments of the fund; and
the distribution of the net proceeds of
the fund to the originator and its
associates shall not exceed 30%;

1.

2.

3.

Or if it is not a “qualified investment fund”,
the transactions shall be carried out by /
through or arranged in Hong Kong by a
“specified person” (i.e. a SFC licensed
corporation or an authorized financial
institution)

2  EXEMPTIONAT THE FUND LEVEL
Qualifying transactions as defined in Schedule
16C (including securities, futures contracts,
foreign exchange contracts, shares and bonds
issued by an overseas / Hong Kong private
companies (subject to conditions         ))

3  SPECIAL PURPOSE ENTITY
(SPE) AND INTERPOSED 
(AND SPE EXEMPTION)
Any onshore / offshore entity wholly or partially
owned by the “fund” and established solely for
the purpose of holding and administering one
or more investee private companies

Exempt from tax in respect of profits from
transactions in securities issued by investee
private company or an interposed SPE 

4  INVESTEE PRIVATE COMPANY
An onshore / offshore private company that
is not allowed to issue any invitations to the
public to subscribe for any shares or
debentures of the company

Footnotes :
FN 1: Please refer to our prior Tax Alerts dated 10 December 2018 and 22 February 2019 for additional background on the rules
FN2: With respect to the co investor interest, any gains derived by Holdco 2 may be exempt if the co investor meets the definition of a " under the Unified Fund
Exemption regime or a "non resident person" under the Offshore Fund Exemption regime A non resident person or entity which does not meet the definition of "
under the Unified Fund Exemption regime but can satisfy the exemption conditions under the Offshore Exemption Regime could continue to enjoy the exemption
thereunder
FN 3: A Fund, a SPE or interposed SPE will be exempt from Hong Kong Profits Tax on their profits arising from transactions in a SPE, an interposed SPE or an IPC
respectively if the “immovable property test” and the “holding period test”test”//"control test"test"//“short term assets test” are met Please refer to the previous tax
alerts for further details see above

(FN1)

(FN3)

(FN3)



FREQUENTLY ASKED
QUESTIONS

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 55) Complex and multi vehicle fund structures, including master-
feeder structures and parallel funds, may be used in order to accommodate the
preferences of fund investors. The totality of facts, including the constitutive
documents, the investment mandate and the management agreements, would
be examined to decide whether the feeder funds or parallel funds constitute in
law and in fact one or more than one fund within the meaning of “fund” in
section 20AM(2)
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QUESTION 1: 
Is it possible to have more than one "fund" in a fund structure? Can an
entity owned by a “fund” (e.g., a regional holding platform) be considered
as part of the fund arrangement and/or qualify as a "fund" under Section
20AM of the Inland Revenue Ordinance?

It is a welcome and helpful development that the IRD has acknowledged
that private funds often comprise several fund vehicles for commercial and
legal reasons. Sub funds, feeder funds, blockers and parallel funds should all
be able to qualify as a “fund” either individually, or collectively. Since this will
ultimately depend on the facts and circumstances of each fund arrangement
and structure, it will be important to contemplate and plan for this at the
time of fund set up due to the differing tax treatment of “fund”, “SPE” and
regular entities under the rules

While Paragraph 55 does not specifically mention a regional holding platform
entity, it may be possible for it to be considered a part of a “fund” in certain
circumstances based on the totality of facts (including how the relevant
entities are being disclosed in the constitutive and other fund related
documents)

CityLinkers observation: 

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 57) The law expressly provides that a sovereign wealth fund is to be
regarded as a fund. A sovereign wealth fund is defined under the law to mean an
arrangement established and funded by a state or government) for the purposes
of (a) carrying out financial activities; and (b) holding and managing a pool of
assets, for the benefit of the state or government (or the political subdivision or
local authority)

QUESTION 2: 
Is a Sovereign Wealth Fund or a Pension Fund a “fund”?

Although the IRD has not positively confirmed that a pension fund is a “fund”
in DIPN61, it did confirm the same as part of its correspondence on the Bill
that introduced the new law; that is, that a pension fund could be considered
a “fund” provided that the relevant conditions are met. It will also be
important to consider the interaction between Section 26A(1A) (where the
pension fund is a publicly offered fund and meets the conditions under this
section) and the Unified Fund Exemption, given any arrangement that is
exempted from HKPT under Section 26A(1A) is specifically excluded from the
definition of “fund” under the Unified Fund Exemption regime

CityLinkers observation: 



FREQUENTLY ASKED
QUESTIONS

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 105) The exemption available to an SPE will remain applicable to a holding
platform entity if the holding platform entity used by a fund as a regional holding
platform is a SPE. In other words, the holding platform entity is (a) established solely for
the purpose of holding and administering investee private companies; (b) the activities
of the holding platform entity are restricted to activities for the purpose in
subparagraph (a) above

(Paragraph 105) The holding of assets, other than interests in investee private
companies, is
not within the scope of activities permitted under the definition of SPE. Indeed, the
assets held by the holding platform entity have to be investee private companies as
defined under the law
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QUESTION 3: 
If the regional holding platform is not considered to be a “fund”, can a regional
holding platform be considered as an “SPE” and what are the tax implications?

A regional holding platform could be considered as an “SPE”, a “fund” (as mentioned in Q1) or a
regular taxable entity depending on how it is established and managed. If intended to be an “SPE”,
it will be important to ensure the activities carried out and assets held by the regional holding
platform entity meet the IRD’s expectation and interpretation of an “SPE”. For example, a regional
holding platform entity as an “SPE” cannot enter into other qualifying transactions (e.g., non
corporate real estate investment entities) other than securities issued by an investee private
company (i.e., not as broad as the transactions that can be carried out by a “fund”). If it does so, it
will lose its status as an SPE and not qualify for the exemption

CityLinkers observation: 

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 43) Though certain sections under the law refer to “participating persons”, an arrangement
under very special circumstances may be accepted or may continue to be accepted as a fund even if it
has one investor at a certain point in time within a year of assessment (e.g., during the start up period or
winding down period). However, it is apparent that an arrangement intended to have one single investor
only is unlikely an arrangement under which the capital contributions and profits or income are pooled
and would not satisfy the “pooling” requirement

QUESTION 4: 
Is fund of one a “fund”?

Based on the IRD’s interpretation, a fund of one is unlikely to satisfy the
pooling requirement as part of the definition of a “fund” and this creates
uncertainties whether a fund of one can qualify as a “fund”. Please reach out
to us if you are planning to set up a fund of one as it will be important to
contemplate and plan for this at the time of fund set up due to this
uncertainty

CityLinkers observation: 

(Paragraph 44) Though the contributions and profits or income are not pooled, the arrangement
may still be a fund if the property is managed as a whole by or on behalf of the person operating
the arrangement and other requirements as required in section 20AM(2) are satisfied



FREQUENTLY ASKED
QUESTIONS

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 89) An investor like a pension fund, an insurance company or a
sovereign wealth fund would be counted as one single investor for the purposes
of counting the number of investors and determining whether a fund is a
qualified investment fund, even though they have a large number of
participating persons and beneficiaries
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QUESTION 5: 
For the purposes of the “qualified investment fund” test, how do you
count the number of investors in the fund?

Based on the IRD’s interpretation, for example, where a pension fund (with a
large number of underlying participating persons) invests in a private equity
fund, the pension fund is only regarded as one single investor for the purpose
of determining whether that private equity fund meets the “qualified
investment fund” test. The same applies where the test fund has other
investors that are funds (e.g., other private equity or real estate funds).
Accordingly, it will be critical to properly characterize the target fund and its
investors for the purposes of determining if the “qualified investment fund”
test can be met. For completeness, if the “qualified investment fund” test is
not met, you may still rely on the “specified person” test, where applicable, in
order to enjoy the exemption

CityLinkers observation: 

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 59) Specifically, a fund is not permitted under the law to engage in
the following activities (which are not exhaustive): …. (d) finance, including …. (v)
money lending….

(Paragraph 78) The holding of a debt instrument (e.g., debentures, loan stocks,
bonds or notes) to earn “interest income” is not a transaction in securities since
such holding does not involve two parties transacting in securities. The payment
“interest” therefrom is not a “transaction in securities” since the payment of
interest to holders of the debt instrument merely gives effect to the rights
already attached to the debt instrument

QUESTION 6: 
Can credit funds rely on the Unified Fund Exemption regime?

The IRD has interpreted the term “transactions” as referring only to the
buying and selling of securities and not to the holding of securities to
generate passive income. As a consequence, interest earned by a “fund” from
the holding of debt securities is not exempt under the Unified Fund
Exemption regime, unless it can be regarded as an incidental transaction.
“Incidental transactions” may only be exempt to the extent that the fund’s
trading receipts from the incidental transactions (i.e., the interest income) do
not exceed 5% of the fund’s total trading receipts from the qualifying
transactions and the incidental transactions taken together

CityLinkers observation: 



FREQUENTLY ASKED
QUESTIONS

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 177) If a fund is a resident of Hong Kong for the purposes of a specific double taxation
agreement, then a certificate of resident status will be issued to the fund upon application

(Paragraph 183) The certificate of resident status would only be issued to a SPE as a proof of its resident
status for claiming tax benefits under the relevant double taxation agreement or arrangement if it can be
proved that the SPE is resident in Hong Kong...
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QUESTION 7: 
Can a fund and/or a “SPE” be granted a tax residency certificate (TRC) from the IRD?

A TRC should be issued to a fund upon application if the fund is a resident of Hong Kong (e.g., central
management and control exercised by the general partner of a partnership fund in Hong Kong)
It is helpful that the IRD has indicated that an SPE may still be issued a TRC despite the IRD’s current
restricted interpretation of activities that can be carried out by an SPE, in particular when there are
increased substance requirements for treaty relief purpose in this post BEPS world. All the facts and
circumstances would need to be examined to determine whether the SPE has substantial business
activities in Hong Kong (e.g., whether the SPE has a permanent office or employs staff in Hong Kong to
hold and administer its investment in IPCs). In certain circumstances, it may be possible to include the
activities of the fund and / or manager towards the business substance of the SPE. That said, where the
SPE is a mere conduit, the IRD advised that a TRC would not be granted
For completeness, it will be very important to carefully consider the activities to be undertaken by a
holding company if it is to be respected as the beneficial owner of income for treaty claim purposes
yet still meet the definition of an SPE in order to enjoy the exemption

CityLinkers observation: 

Comments from DIPN 61:
(Paragraph 126) Depending on the market conditions, a fund may sell its investment in an investee
private company to another strategic investor or to the public through an IPO. If a fund sells its
investment in the investee private company through an IPO, it is in substance no different from a
transaction in listed securities or a transaction in securities of an investee private company. That is, the
fund will continue to be eligible for profits tax exemption in respect of the divestment if the exemption
conditions under the law remain satisfied. Conversely, if a listed company after privatization is sold as an
investee private company, the fund will continue to be exempt from profits tax provided the same
exemption conditions have been fulfilled. The extent of exemption for a SPE is the percentage of the tax
exempted fund’s ownership of the SPE in the year of assessment…

QUESTION 8: 
Are take private or Initial Public Offering (IPO) transactions exempted under the Unified Fund
Exemption regime?

While it would be preferred that the exemption available at the SPE
level is the same as the exemption available at the fund level, it is
helpful that the IRD acknowledged that these two types of
transactions (i.e., take private and IPO transactions) undertaken by a
fund or an SPE may be exempt under certain circumstances (as
opposed to being undertaken by a “fund”)

CityLinkers observation: 



ABOUT CITYLINKERS
CityLinkers Group (“we” or “CityLinkers”), is a group of companies, specialized
in providing services of all aspects, including accounting, auditing, tax,
company secretarial, compliance, fund raising, corporate finance, financial
advisory, internal control, listing consultancy, risk management and trust
administration.

Established in 2011, CityLinkers has assisted over 3,000 companies located in
Hong Kong, China and other countries to date.

Our team comprises of former executives of multinational companies and
listed companies, certified public accountants, chartered tax accountants,
appraisers and financial analysts. CityLinkers have teams with a total of over
100 members in Hong Kong and established branch offices established in
strategic locations such as Shanghai, Shenzhen, Hangzhou and Singapore. 

With our member firms registered under the Hong Kong Institute of Certified
Public Accountants (“HKICPA”) and the Institute of Singapore Chartered
Accountants (“ISCA”), we are able to provide auditing services in both
locations. We are also accredited by the HKICPA to provide professional
training to their members.

We have also established long term cooperation with other professional
parties such as lawyers in Hong Kong and the PRC, sponsors and appraisers,
in order to offer a comprehensive range of services to our clients in the areas
of listing advisory, due diligence, restructuring and corporate finance.

WHY CITYLINKERS
CityLinkers’s support and outsourced expertise allows you to focus on what
you do best – driving results and achieving your business objectives. 

CityLinkers offers a wide breadth of capabilities and expertise, with bespoke
solutions to match client needs and budgets. Our team is made up of well-
trained company secretaries, accountants, investor service experts, lawyers
and business consultants whose professionalism and integrity are the
backbone of our business. 

Our clients are served to support, manage and nurture their teams with
speed and efficiency. Our applications are also highly scalable, which allows
us to serve a diversified portfolio of both local and international organizations,
from newly-set up private enterprises, to multi-nationals. 

CityLinkersGroup

 http://www.citylinkers.com.hk (852) 6816 8938

info@citylinkers.com.hk
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The materials contained in this publication were assembled in December 2021 and were based on information available at
that time.

The information contained in this publication is of a general nature only. It is not meant to be comprehensive and does not
constitute the rendering of legal, tax or other professional advice or service by CityLinkers or any other entity within the
CityLinkers network.
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